Aug 172014
 

Ramai warga Malaysia yang memiliki kereta, tetapi tidak ramai yang pandai menjaganya. Ini fakta yang berlaku depan mata saya sendiri. Ramai pelanggan yang datang ke bengkel keluarga saya, masalah-masalah kereta mereka berpunca dari kekurangan penjagaan dan kelemahan dalam menyelenggara kereta sendiri.

Seperti contoh :

Enjin selalu panas. Puncanya – kerana jarang memeriksa air di radiator.

Enjin terasa berat. Puncanya – kerana salah memilih minyak hitam.

Kes paling teruk – enjin perlu dioverhaul kerana tak pernah tukar minyak hitam!

101 Kerosakan Kereta Berpunca Daripada Kurangnya Ilmu

Keluarga saya mempunyai bengkel dan kedai aksesori kereta. Oleh yang demikian, saya tahu pelbagai jenis kes masalah kereta, dan kebanyakannya berpunca dari kekurangan ilmu dalam menjaga kereta.

Kereta yang nak dibayar mungkin ansuran bulanannya mencecah RM900 sebulan. Tetapi anda harus faham, jika penyelenggaraan kereta anda tidak dilakukan dengan betul, anda sebenarnya membazirkan tambahan ratusan ringgit sebulan – yang sebenarnya boleh dielakkan dengan ilmu dan kemahiran penyelenggaraan kereta yang sebenar

Siapa Saya? Kenapa Saya Dedahkan Rahsia XXX Ini?

Hai. Nama saya Nigel Ong. Keluarga saya memiliki sebuah bengkel membaiki kereta dan aksesori kereta di Kuala Terengganu. Sejak kecil, saya banyak membantu ayah dan pak cik saya di bengkel-bengkel ini. Saya juga merupakan bekas seorang pemilik kereta second-hand yang kita semua tahu perlukan penjagaan rumit. Pengalaman bertahun-tahun ini saya curahkan dalam ebook ini untuk dikongsi bersama. Anda sangat bertuah kerana pengalaman saya yang bernilai ini, anda akan dapat dan miliki dengan mudah. Caranya? Teruskan membaca …

Apakah Akibatnya Jika Kereta Tak Dijaga?
Sesungguhnya Malang Itu Berbau Jika Tahu Caranya

Sebagaimana saya telah ceritakan sebelum ini, pelbagai masalah yang berlaku kepada kereta berpunca daripada sikap atau ilmu yang kurang lengkap dalam menyelenggara sebuah kereta sendiri. Anda tidak perlu jadi seorang mekanik atau melanjutkan pelajaran ke peringkat Ijazah dalam Automotif untuk menjaga sebuah kereta.

Berikut saya senaraikan masalah yang akan berlaku jika kita masih bersikap sambil lewa kepada penjagaan kereta yang tip-top:

Enjin kereta akan selalu panas.

Enjin perlu dioverhaul di bengkel.

Enjin terasa berat sedangkan originalnya ia lebih terasa ringan dan selesa dipandu.

Kereta jadi bising tak tentu hala.

Dashboard kereta akan Nampak bertompok-tompok.

Dan banyak lagi.

Jika anda tidak tahu bagaimana masalah ini boleh terjadi, maka anda sememangnya perlu satu panduan lengkap dan mudah untuk memastikan kereta anda tidak bermasalah lagi di kemudian hari …

Memperkenalkan …

Ebook “Mudahnya Menjaga Kereta!”
50 Tip Penjagaan Kereta Kekal “TipTop

Ebook ini mengandungi 50 tip yang sangat bagus dalam menjaga kereta sendiri tanpa perlu meminta bantuan pomen lagi. Ianya mudah difahami dan ditulis untuk mereka yang langsung tidak tahu menjaga kereta sendiri.
Anda yang langsung tak tahu apa itu minyak hitam pun, boleh faham panduan ini!

6 Tips Servis Kereta

Anda tidak perlu menjadi seorang mekanik mahupun pelajar graduan dari Jurusan Mekanikal. Tetapi anda harus tahu bila, bagaimana dan strategi dalam menghantar kereta untuk diservis ke bengkel.

Keterangan Lanjut Klik Sini : bit.ly/TipsJagaKereta

 Posted by at 10:50 am

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>